Μ

Μετανάστευση


Διαφοροποίηση μετανάστη-πρόσφυγα

"Άλλο μετανάστευση και άλλο προσφυγιά. Μετανάστευση είναι η εκούσια μετακίνηση ενός ανθρώπου σε άλλο τόπο, κυρίως για εύρεση εργασίας. Αντίθετα, η προσφυγιά είναι η αναγκαστική εγκατάλειψη της πατρίδας, συνήθως εξαιτίας του πολέμου" (από τις μαθήτριες  Ελένη Σ. και Γεωργία Σ. Α2)"


Μύθοι για τη μετανάστευση
«Είναι όλοι   λαθρομετανάστες»
«Δεν χωράνε άλλοι»
«Οι μετανάστες    καλοπερνάνε– Πρέπει να   τους κάνουμε τη ζωή   δύσκολη για να φύγουν»
«Οι μετανάστες   προκαλούν μόνο προβλήματα»
«Είναι επικίνδυνοι- Απειλείται η ζωή   και η περιουσία μας»
«Έρχονται εδώ και μας   παίρνουν τις δουλειές»
(Πηγή: Παπαστεργίου Β. & Τάκου Ε. Η μετανάστευση στην Ελλάδα: Έντεκα μύθοι και περισσότερες αλήθειες. Ίδρυμα Ροζα Λούξεμπουργκ, Παράρτημα Ελλάδας).



Οι Έλληνες έζησαν κι εκείνοι τον πόνο της μετανάστευσης, όπως φαίνεται από τη χρονογραμμή που έφτιαξαν οι μαθήτριές μας με την εφαρμογή Timetoast στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.timetoast.com/timelines/0cada312-5737-40ad-bebb-8d9cec69220e


Αλλά και τώρα ακόμα οι νέοι  μεταναστεύουν

50δισ. έχει χάσει η χώρα από τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων
50 δισεκατομμύρια ευρώ έχει κοστίσει μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα η μετανάστευση νέων επιστημόνων σε χώρες του εξωτερικού, όπως αποκαλύπτει η έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας, «Endeavor Greece».
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του «Endeavor», από το 2008 όταν και ξεκίνησε η οικονομική κρίση στη χώρα μας, 350 χιλιάδες νέοι έχουν μεταναστεύσει αναζητώντας εργασία σε κάποια ξένη χώρα. Οι σημερινοί οικονομικοί μετανάστες είναι μορφωμένοι, με πτυχίο ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης, που αναζητούν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ ή της Ασίας. Ο μεγαλύτερος όγκος των μεταναστών, ωστόσο, προσανατολίζεται προς τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Όπως εκτιμά ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, οι νέοι Έλληνες επιστήμονες συνεισφέρουν με 12,9 δισεκατομμύρια ετησίως στο ΑΕΠ των κρατών όπου εργάζονται σήμερα, ενώ υπολογίζεται ότι πληρώνουν 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους και εισφορές κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι από το 2008 που εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση, η διαρροή ταλέντου (brain drain) έχει κοστίσει στην Ελλάδα περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ –όσα δηλαδή έχουν «παράγει» οι νέοι επιστήμονες στα κράτη όπου μετεγκαταστάθηκαν. Μάλιστα, το κόστος του brain γίνεται ακόμα πιο δυσβάσταχτο αν αναλογιστεί κανείς πως το ελληνικό κράτος έχει δαπανήσει 8 δισεκατομμύρια ευρώ για τη μόρφωση των εν λόγω επιστημόνων, τα προσόντα των οποίων όμως εκμεταλλεύονται οι χώρες στις οποίες έχουν μεταναστεύσει.

Σκέψεις με αφορμή την εικόνα:

"Πλήθος κόσμου στους δρόμους. Νέοι, μεγαλύτερης ηλικίας, άντρες και γυναίκες ψάχνουν μια δουλειά. Αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. Πού το διεκδικούν όμως; Σε μια χώρα που τους διώχνει; Που τους στερεί το μέλλον; «Θα φύγω, θα πάω στο εξωτερικό», λένε οι πιο τολμηροί. Ξέρετε πόσους συγγενείς έχω στη Στουτγγάρδη στη Γερμανία; Και τι πέτυχαν; Πόσο εύκολο είναι να δουλεύεις σε μια ξένη χώρα αφήνοντας πίσω την οικογένειά σου και προσπαθώντας να προσαρμοστείς σε ένα άγνωστο τόπο, με ξένη κουλτούρα και διαφορετικές συνήθειες;  «Θα φύγω, θα πάω στο εξωτερικό». Μια κουβέντα είναι. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις" (της μαθήτριας Ελένης Σ., Α2)


Σκέψεις με αφορμή την κατάσταση στη χώρα μας και τους Σύριους πρόσφυγες
"Εγώ τους λυπάμαι τους πρόσφυγες. Είναι τραγικές οι συνθήκες ζωής τους. Μένουν σε σκηνές, σαν ζητιάνοι. Έχασαν τα σπίτια, τις περιουσίες, τα υπάρχοντά τους. Τρώνε ένα ξεροκόμματο, παρ’ότι αρκετοί έχουν μόρφωση και ποιότητα. Πόσο δίκαιο είναι να τους συμπεριφερόμαστε με αυτό τον τρόπο; Άνθρωποι δεν είναι και αυτοί; Τι φταίνε αν ήρθαν έτσι τα πράγματα και άλλαξε ριζικά η ζωή τους; Ήθελαν να βρεθούν σε αυτή τη θέση; Χρειάζονται βοήθεια και όχι να τους συμπεριφερόμαστε υποτιμητικά" (της μαθήτριας Γεωργίας Σ. Α2)



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο