Γ

Γενναιοδωρία (-βοήθεια)
Εργασία των μαθητών Μπάμπη Τ., Νεκταρίας Χ., Γεωργίας Σ., Δήμητρας Π.


"Αυτό που αξίζει περισσότερο, σε οποιαδήποτε σχέση, είναι όχι εκείνο που παίρνεις, αλλά εκείνο που δίνεις.” Ουίλιαμ Σέξπηρ

"Γενναιοδωρία σημαίνει δίνω απλόχερα, χωρίς να περιμένω να πάρω. Σημαίνει ενδιαφέρον, βοήθεια, συμπαράσταση, πραγματική διάθεση προσφοράς με ανιδιοτέλεια. Δε ζητάς ανταλλάγματα και ανταπόδοση. Δε νοιάζεσαι μόνο για τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου. Συμπονάς τον άλλο και δίνεις βοήθεια από την καρδιά σου.

Ο γενναιόδωρος δεν περιορίζεται σε υλικά αγαθά, ούτε απαραιτήτως προσφέρει πράγματα μεγάλης αξίας. Μπορεί να σου διαθέσει χρόνο, χρήμα, γνώσεις, ψυχολογική στήριξη, ιδέες σε ένα πρόβλημά σου. 

Γενναιόδωροι μπορούμε και πρέπει να είμαστε όλοι ανεξαρτήτως εθνικότητας, καταγωγής, φύλου, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Όπως λέει ο Μαχάτμα Γκάντι η ευγένεια, η αυθυσία και η γενναιδωρία δεν είναι στην αποκλειστική κατοχή καμίας φυλής ή θρησκείας. Η γενναιοδωρία είναι αγνή διάθεση ψυχής και γνήσια έκφραση συναισθημάτων που δε γνωρίζει σύνορα.

Έρευνες δείχνουν ότι η γενναιοδωρία κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Όσο περισσότερο δίνεις, τόσο καλύτερα νιώθεις. Τόσο μεγαλύτερη ηρεμία και γαλήνη εισπράττεις. Τόσο περισσότερο ενισχύεται η σωματική και ψυχική υγεία σου.

Ας επιδοθούμε λοιπόν σε απλές πράξεις καλοσύνης. Ας καλλιεργήσουμε γενναιόδωρο πνεύμα, ας μοιραστούμε, ας δείξουμε αλληλεγγύη. Και το βασικότερο ας ανοίξουμε τις πόρτες του μυαλού και της καρδιάς μας…" (κείμενο των τεσσάρων μαθητών μας)




Η ΕΕ παρέχει κάθε δυνατή προσπάθεια χρηματοδοτώντας ανθρωπιστικές οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), διεθνείς οργανισμοί όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος και μη κυβερνητικές οργανώσεις αρωγής (ΜΚΟ). Αυτοί οι φορείς παρέχουν βοήθεια στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη απ’ ευθείας και όχι μέσω των κυβερνήσεων, χρηματοδοτώντας συχνά τοπικές οργανώσεις εταίρους.

Ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παρέχουν:
• υλική βοήθεια (τρόφιμα, νερό, ρούχα, καταλύματα, φάρμακα, υγειονομικά μέτρα κτλ.),
• μετρητά και/ή κουπόνια που μπορούν να ανταλλαγούν με τρόφιμα ή άλλα είδη,
• τεχνική και υλικοτεχνική βοήθεια,
• χρηματοδότηση (προσφυγικών καταυλισμών, κινητών νοσοκομείων κτλ.).


Για περισσότερες πληροφορίες βλ. το pdf  με τίτλο "Ανθρωπιστική βοήθεια: Διάσωση ζωών και ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης" στον υπερσύνδεσμο  http://www.consilium.europa.eu/el/documents-publications/publications/2015/pdf/qc0415260eln_pdf/. 



 Είπαν…



Κερδίζεις τα προς το ζην από αυτά που παίρνεις. Κερδίζεις τη ζωή από αυτά που δίνεις

Ουίνστον Τσώρτσιλ


Γενναιοδωρία δεν είναι να μου δίνεις αυτό που εγώ χρειάζομαι περισσότερο από σένα, αλλά αυτό που εσύ χρειάζεσαι περισσότερο από μένα 

Χαλίλ Γκιμπράν



Η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν

Albert Camus



Κανένας δεν έγινε ποτέ φτωχός δίνοντας

Άννα Φρανκ



Αν δεν δίνεις πια, δεν έχεις τίποτα πια να δώσεις

Antoin de Saint-Exupéry



Χαράξου κάπου με οποιονδήποτε τρόπο και μετά πάλι σβήσου με γενναιοδωρία

Οδυσσέας Ελύτης



Απορίαν γαρ δει βοηθείν, ουκ αργίαν εφοδιάζειν.

Σόλων






Εκκλησιαστικά Ρητά

Επείνασα γαρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμην και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθέ με, εν φυλακή ήμην και ήλθατε πρός με.

κατά Ματθαίον  κε’ 35-37



Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε.

Επιστολές Αποστόλου Παύλου  Προς Γαλάτας 6.2



Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς.

κατά Ματθαίον  ια’ 28


Κολλάζ εικόνων των τεσσάρων μαθητών με την εφαρμογή Collegerator


Βιβλιογραφία




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο