Λ

Λιτότητα (-φτώχεια)

Εργασία των μαθητών: Δημήτρη Π. και Μπάμπη Τ.

Λιτότητα είναι...
Λιτότητα με βάση το λεξικό του Τριανταφυλλίδη της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα (http://www.greek-language.gr)  είναι η ολιγάρκεια, η αποφυγή κάθε περιττού στον τρόπο ζωής, ο περιορισμός στα λίγα και απαραίτητα.


Σε κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και στην Ελλάδα εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας χωρίς ωστόσο τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Με βάση την ιστοσελίδα http://dialogos.com.cy/blog/i-litotita-afxani-ftochia-ke-anisotita/#.WPHL49LyjIU 
«η Έκθεση για τη φτώχεια και την ανισότητα στην Ε.Ε. του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, καταγράφει πως 122 εκατομμύρια άνθρωποι ή σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες της Ε.Ε. ζουν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σχεδόν το ένα πέμπτο από αυτά τα άτομα είναι παιδιά, 19% κάτω των 16 ετών, ενώ το 55% των φτωχών βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία (25 – 64 ετών)».


Οι κοινωνικοί επιστήμονες αναφέρονται σε δύο είδη φτώχειας την απόλυτη και τη σχετική.

Η απόλυτη φτώχεια είναι η κατάσταση στην οποία τα άτομα δεν κατέχουν ούτε τα στοιχειώδη αγαθά για την επιβίωσή τους, όπως είναι η τροφή, το νερό, η στέγη (π.χ. στην Αφρική, την Ασία, αλλά και στις αναπτυγμένες κοινωνίες πρβλ. τους άστεγους).

Η σχετική φτώχεια είναι η κατάσταση στην οποία τα άτομα διαθέτουν ένα βασικό εισόδημα που εξασφαλίζει την επιβίωσή τους, δεν καλύπτει όμως το καταναλωτικό πρότυπο της κάθε κοινωνίας.


Kόμικ των μαθητών μας Δημήτρη Π. και Μπάμπη Τ.



Αίτια της φτώχειας αποτελούν τα ακόλουθα:


άνιση κατανομή του εισοδήματος,

αλλαγές της τεχνολογίας,

προκαταλήψεις και ρατσισμός,

παραοικονομία,

ανεργία



Οι συνέπειες της φτώχειας είναι εξαιρετικά αρνητικές τόσο

στα άτομα  (αποκλεισμός από πολλά αγαθά και δραστηριότητες) όσο και

στην κοινωνία (μετανάστευση,  ξενοφοβία,  ρατσισμός, εγκληματικότητα, βία).







Η καταπολέμηση της φτώχειας αποτελεί προτεραιότητα τόσο των κυβερνήσεων των χωρών, όσο και των Διεθνών Οργανισμών (ΟΗΕ, Unicef). Στόχος της Ε.Ε. είναι η μείωση κατά 20 εκατομμύρια των ατόμων που αντιμετωπίζουν την φτώχεια μέχρι το 2020. Για να γίνει αυτό  απαιτείται να επέλθει η ανάπτυξη και να δοθούν ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες μέσω της εκπαίδευσης. Χρειάζεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος και να γίνει δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος και του εθνικού και παγκόσμιου πλούτου.








Βιβλιογραφία




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο