Σ

Στερεότυπα


Είναι τυποποιημένες και απλουστευμένες σκέψεις -είτε θετικές είτε  αρνητικές- που κάνουμε για τους άλλους ανθρώπους και συχνά επηρεάζουν τη στάση και τη συμπεριφορά μας.

Μορφές στερεοτύπων με το εργαλείο Cmap Tools από τις μαθήτριες Κατερίνα Τ. και Ειρήνη Μ. (Α2)


Τραγούδι "Στερεότυπα" από τη Δήμητρα Γαλάνη


Πρέπει να έχουμε στερεότυπες αντιλήψεις;
"Οι άνθρωποι βγάζουν πολύ εύκολα χαρακτηρισμούς για άλλα άτομα και μένουν προσκολημμένοι σε αυτά. Δεν τα ανατρέπουν παρά πολύ δύσκολα, αν και δεν έχουν αποδείξεις. Ωστόσο θα πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες πληροφορίες για τους άλλους πριν βγάλουν άκριτα συμπεράσματα, να συζητούν μαζί τους και να μην επιμένουν σε αρνητικές εντυπώσεις χωρίς να βασίζονται σε ακριβή στοιχεία. Στην τελική, δεν είναι κακό να αναγνωρίζει κανείς το λάθος του και να παραδέχεται ότι οι προγενέστερες απόψεις του είναι εσφαλμένες και δεν ευσταθούν. Έτσι θα δημιουργηθούν αληθινές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου,εθνικότητας,  επαγγέλματος, εμφάνισης και άλλων χαρακτηριστικών" (του μαθητή Κώστα Τ. του Α2).
 
Ας παίξουμε με τα στερεότυπα
Αγοράστε ένα χαρτόνι και σχεδιάστε μια γυναικεία μορφή.  Στο εσωτερικό  του περιγράμματός του καταγράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα της ξανθιάς γυναίκας εις βάρος της οποίας διατυπώνονται στερεότυπες απόψεις και στο εξωτερικό τις σκέψεις και τα συναισθήματα των επικριτών της. Τι παρατηρήσεις κάνετε;

Εικόνες από τον δικό μας «ρόλο στον τοίχο»






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο